tao netwerk in coronatijden

Géke vroeg mij een bijdrage te schrijven voor de rubriek corona-en-ondernemen. Dat doe ik graag! Net zoals bij velen van ons is er ook voor mij veel veranderd.

Ik ben trainer / coach en werk veel met teams aan thema’s als klantgericht werken, gespreksvoering in lastige situaties, leidinggeven en samenwerken. Op het moment van de eerste lockdown werkte ik aan drie mooie projecten met de teams van de buitendienst van de gemeente Coevorden, de assistentes van Apotheek de Vriendschap in Emmen en de technisch onderwijsassistenten op de technasium scholen in Nederland. Van de ene op de ander dag lag al mijn werk stil. Groepen konden niet meer samenkomen, alles ‘uitgesteld’. 

In vrije val

Wat nu? Ik herkende bij mijzelf het proces dat veel mensen doorlopen als ze een periode van rouw, verlies of verandering meemaken.*  Van de schok, naar ontkenning (valt vast wel mee) naar boosheid (dit kan niet!! mijn projecten!! mijn inkomen!!) naar berusting (het is heerlijk weer, in de tuin werken is ook fijn!) naar machteloosheid (hoe moet het verder? online is niks voor mij) naar acceptatie (het gaat lang duren, dit is de realiteit, daaraan kan ik niks veranderen) naar creativiteit (nieuwe plannen maken). Want pas op het moment dat ik de huidige situatie echt kon accepteren, zonder uitvluchten te zoeken, vond ik de energie om aan nieuwe mogelijkheden en kansen te gaan denken. En dat geldt niet alleen voor mij … (zie * onderaan dit artikel)

Het grote verschil tussen berusting (je bij de situatie neerleggen) en acceptatie (de nieuwe situatie werkelijk accepteren) zie ik ook in mijn coach-praktijk. Alleen daarom al was het leerzaam en verrijkend om dit zelf zo duidelijk aan den lijve mee te maken. Het maakt mij een betere coach.

Nieuwe plannen

De tweede lockdown ging in. Ik ging op onderzoek uit, dook in het overweldigende aanbod van online webinars en workshops, ging gesprekken aan met opdrachtgevers en stelde mijzelf de vraag: “Wat drijft mij in mijn werk, waar doe ik het voor, wie is mijn doelgroep en welke behoefte leeft daar?” Het ging weer borrelen. Ik had er weer zin in, herschreef mijn LinkedIn profiel, nam een zoom abonnement en ontwikkelde een nieuw aanbod.  Alles online of wandelend in de natuur.

Ik laat er hier graag iets van zien. “Werken met plezier” is de basis. Wie weet zit er ook voor jou iets tussen.

😊 Een aanbod voor teams of groepen, om weer eens iets leuks te doen samen, ook op afstand: “Tiny Adventures

😊 “Thuiswerken zonder collega’s” Een individueel aanbod met aandacht voor de vragen die deze tijd oproepen als je veel thuis werkt. Om je verhaal kwijt te kunnen en weer verbinding te maken met waar je warm voor loopt.

😊 De workshop “Goed in beeld!” Je leert hoe je de techniek en jouw uitstraling in je voordeel kunt laten werken, zodat je in online gesprekken gehoord, gezien en gewaardeerd wordt. 

😊 We bereiden ons inmiddels voor op teamtrainingen op Ameland, in de bossen bij Roden of op een andere mooie locatie in Drenthe. Voor straks, ‘als het weer kan’.

Meer informatie op de pagina ‘thuiswerken’ op onze website.

Heb je het idee dat het iets voor jou zou kunnen zijn? Ik hoor graag van je. Oriënteren kost niets.

Hartelijke groet,

Esther Spijkerboer
tao netwerk

*Voor geïnteresseerden: googel eens op ‘transitiecurve van Kubler Ross’.