Creatief bij de bakker

Een terechte titel voor de uitnodiging ‘Aan de slag bij de bakker’. Het werd een avond waarbij iedereen de handen uit de mouwen stak en we volop aan de slag gingen met deeg en marsepein. Natuurlijk kregen we ook een inkijkje in het reilen en zeilen van de (banket)bakkerij. Historie, werkwijze, apparatuur zoals de spiksplinternieuwe ovens en rijsmachine, alles kwam langs. En we ervaarden de warmte in de broodbakkerij en de koelte in de banketbakkerij.

Brood: Herman en Roy

Onder bezielende leiding van Roy en Herman werden er stollen gemaakt. We liepen het hele proces door: deeg maken (heeft het de goede structuur), notenmengsel toevoegen, gewicht bepalen, snijden van het deeg, rijzen, kneden (veel verschillende technieken!), eigeel en amandelspijs toevoegen en vorm maken. Na het bakken in de oven nog roomboter en later poedersuiker erbij. Wat een hoop handelingen en veel handwerk: een intensief proces. Zo richting kerst als al die stollen gemaakt worden: een hele klus, dat weten we nu in de praktijk. Deelnemers mochten elk twee van die lekkere stollen meenemen, smullen!

Banket: Stephan en Myrthe

Voor banket geldt: koelte. De banketbakkerij heeft daarom een eigen ruimte met airco en de grote werkbank achter het raam is volledig gekoeld. Banketbakker Stephan, al heel lang de banketman van de bakkerij en Myrthe vertelden over hun vak. Een speciale constructie is het bij het banket: Myrthe is zzp’er en heeft een eigen bedrijfje voor gelegenheidstaarten en brownies. Daarvoor gebruikt ze de banketbakkerij als Stephan klaar is met z’n werk. Maar ze doen ook werkzaamheden samen en Myrthe assisteert Stephan en vervangt hem bij vakanties. Een mooie samenwerking.
We kregen een demonstratie van het maken van de chocoladeletters. In de Sinttijd weer allemaal – handgemaakt – te leveren. Myrthe maakte er mooie letters en vormen van, de deelnemers konden ze versieren. Ook hier aan de slag: van marsepein waren verschillende voorbeelden en vormen gemaakt. Die konden nagemaakt worden, maar er werden ook creatieve eigen creaties gemaakt, zie foto’s.

Winkel

Kristel en Minnie lichtten het verhaal van de winkel toe. Het assortiment: 90% van alles wat er in de winkel ligt is zelfgemaakt, de indeling, de ontwikkelingen en plannen. Het plan is dat Herman en Wemmie over een aantal jaren stoppen met het werk in de bakkerij en dat Roy en Kristel de bakkerij overnemen. Zoals een van de deelnemers zei: ‘we prijzen ons in Sleen rijk dat we een kwaliteitsbakker behouden in het dorp’.

Sinds 1988

Herman vertelde ons het verhaal van de bakkerij in Sleen die zij in 1988 overnamen. Herman en Wemmie kozen voor Sleen omdat ze het werken in een dorp prettig vonden. De bakkerij zat eerst aan de overkant van de huidige plek en is sinds 2006 gevestigd op de huidige locatie aan de Goornhoek. Een aantal jaren nadat ze daar gevestigd waren brak brand uit in de bakkerij, waardoor de hele bakkerij heringericht moest worden en de apparatuur vervangen. Herman memoreerde dat ze toen heel goed geholpen zijn door andere bakkerijen waar hij z’n brood kon bakken en door de familie Assen voor een tijdelijk verkoopadres. Sleener Wim Schonewille, die toen de verzekering voor de bakkerij verzorgde, heeft in die periode uitzonderlijk goed geholpen. Al die hulp heeft blijvende indruk achtergelaten.

Toekomst

We hebben op deze avond ervaren dat de bakkerij een bedrijf is vol passie en vakmanschap. Ieder was onder de indruk en ieder is blij dat de bakkerij een toekomst heeft in het dorp.

Herman, Wemmie, Kristel, Roy, Minie, Stephan en Myrthe: dank voor de mooie en inspirerende avond. En dank voor de goodie bag met lekker en leuks!

Fotografie voor deze avond: dank aan Linda Aalderink van Cavallinda en een aantal foto’s van Gerard de Haan. Er zijn veel foto’s dus ze staan in meerdere albums.